Ciekawostki i porady

Co sprawia, że sięgamy po produkty z konopi?

Konopie cieszą się wyjątkowo dużą popularnością i nie można nie zgodzić się z tym, że jest to popularność uzasadniona, mamy bowiem do czynienia z najbardziej przydatnymi i jednymi z najbardziej wszechstronnych roślin świata. Ich nasiona mają przy tym szczególne znaczenie jako element codziennego odżywiania osób, dla których dążenie do zachowanie zdrowia jest priorytetem.

Produkty z konopi

W Polsce mamy do czynienia z coraz większą grupą produktów, w których skład wchodzą nasiona konopi. Coraz częściej można też usłyszeć o korzyściach, jakie można czerpać z dodawania ich do koktajli, sałatek, wypieków oraz innych dań. Nasiona są też nieocenione w momencie, w którym chcemy wytworzyć z nich olej znany ze swojego niemożliwego do zakwestionowania wpływu na ludzkie zdrowie. Oczywiście, nasiona konopi to przede wszystkim bogactwo właściwości odżywczych. Bardzo często możemy je nabyć jeszcze w łupinach, można je więc jeść natychmiast po wyjęciu z opakowania.

Dziś czekają one na nas w zdecydowanej większości tych sklepów, w których sprzedawana jest zdrowa żywność, choć można je nabyć także w sklepach internetowych. Jeśli w kupionych przez nas produktach spożywczych nasiona konopi zostały przetworzone we właściwy sposób, możemy liczyć na to, że ich skład będzie obejmował kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, dziesięć aminokwasów, bardzo łatwo przyswajalne, a jednocześnie wyjątkowo wartościowe białko, potas, fosfor, wapń, witaminy A, D, E oraz witaminy z grupy B, w tym zwłaszcza witaminę B12, kwas foliowy, magnez, żelazo, cynk oraz błonnik.

Żywność z zawartością konopi

Lecznicza moc nasion z konopi

Szacuje się, że 100 gramów nasion konopnych zawiera około 500 kalorii, mamy więc do czynienia z żywnością wysoce energetyczną, która posiada pełne spektrum składników odżywczych niezbędnych do tego, aby nasz organizm funkcjonował prawidłowo. Nasiona są też cennym źródłem przeciwutleniaczy, mogą łagodzić stany zapalne, pozwalają na efektywne radzenie sobie z suchością skóry i włosów, a nawet przyczyniają się do lepszej regeneracji mięśni. Wszystko to sprawia, że budzą zainteresowanie zarówno wśród sportowców, jak i wśród osób, które prowadzą aktywny tryb życia.

Oczywiście, nie musimy ograniczać się do samych nasion, ciekawym rozwiązaniem może okazać się bowiem również mleko z konopi wysoko cenione nie tylko przez wegan, ale i przez te osoby, które zmagają się z problemem nietolerancji laktozy. Jest ono mniej słodkie niż mleko krowie i migdałowe, może być więc ważnym składnikiem wypieków, a nawet bazą dla domowej gorącej czekolady. Nie jest ono jeszcze popularne w Polsce, już teraz można je jednak nabyć w większości hipermarketów.