Olej konopny - Kompendium wiedzy

Dlaczego warto sięgać po olej konopny?

Olej konopny powstaje z wykorzystaniem nasion konopi siewnej, a o jego unikatowych właściwościach przesądza przede wszystkim to, że jest on tłoczony na zimno. Jeśli jest świeży, charakteryzuje się zielonkawym zabarwieniem choć już po nasłonecznieniu zmienia się w olej niemal bezbarwny.

Osoby, które po niego sięgają, zwracają uwagę przede wszystkim na całkiem przyjemny, lekko orzechowy smak. Choć jednak jest on jego atutem, to nie on sprawia, że olej konopny cieszy się tak dużym zainteresowaniem. O tym ostatnim można mówić przede wszystkim w kontekście imponujących ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych, choć nie można nie docenić i tego, że nie zawiera cholesterolu, co poprawia jego bezpieczeństwo dla organizmu. O oleju konopnym można usłyszeć wiele dobrego.

Efektywność oleju konopnego

Powszechnie wiadomo, że chroni nas przed wieloma chorobami, wśród których znajduje się również choroba nowotworowa. Nasiona konopi siewnych zasługują zresztą na zainteresowanie nie tylko dlatego, że zawierają zarówno kwasy omega-6, jak i omega-3. Nie można nie docenić także ich idealnego stosunku. Nasz organizm nie jest w stanie ich syntetyzować, a to sprawia, że pojawia się konieczność dostarczania ich do niego wraz ze spożywanym pożywieniem. Wspomnienie o idealnych proporcjach nie jest zresztą przypadkowe, jeśli bowiem kwasów omega-6 jest zbyt dużo w odniesieniu do kwasów omega-3, wzrasta nasza podatność na stany zapalne.

Zalety oleju konopnego

Olej konopny źródłem witamin

Jeśli kwasy tłuszczowe są przyjmowane w odpowiednich ilościach, nasz organizm natychmiast zaczyna czerpać korzyści z tego tytułu. Za jedną z najważniejszych uważa się zmniejszenie ryzyka wystąpienia zawału serca, choć nie bez znaczenia jest również to, że można chronić się w ten sposób przed zakrzepami, zaburzeniami rytmu serca oraz ryzykiem zbyt wysokiego poziomu cholesterolu. Kwasy tłuszczowe mają i tę zaletę, że poprawiają wygląd skóry, przyczyniają się do poprawy jej elastyczności, a nawet wspierają proces leczenia chorób skórnych, w tym schorzeń takich, jak choćby łuszczyca.

Olej konopny jest również skarbnicą witaminy K, a choć jest ona często niedoceniana, kwestionowanie jej korzystnego wpływu na zdrowie wydaje się pociągnięciem pozbawionym uzasadnienia. Nie tylko odpowiada ona za krzepliwość krwi, ale również ma ona działanie przeciwzapalne. Jest też jednym ze składników odpowiedzialnych za formowanie tkanki kostnej. Wspomniane już kwasy tłuszczowe również zasługują na to, aby wypowiadać się na ich temat w samych superlatywach. Nie tylko chronią nas przed chorobami, ale również stanowią ważny element codziennego menu.